• Standaard

Terug naar de basis met functioneel trainen

Functioneel trainen is hip, het is niet meer weg te denken uit het fitnesscentrum. Ook in onze sportschool vind je functional training in de vorm van Bootcamp/BoksFIT/etc. en Mobility/Movement/Strenght/Burn binnen onze FT-Club. Maar wat is het nu eigenlijk?

Terug naar de basics
Het concept van functioneel trainen gaat uit van het lichaam als geheel. Spieren worden niet apart getraind, maar als onderdeel van complete bewegingen en bewegingsreeksen. In tegenstelling tot klassieke krachttraining wordt er bij functioneel trainen geen gebruik gemaakt van apparatuur en maar heel beperkt van hulpmiddelen (lichte dumbbells enz.). Met de relatief complexe bewegingsreeksen worden altijd meerdere spiergroepen tegelijkertijd geactiveerd (zogenaamde spierketens) zodat het lichaam als geheel wordt getraind. Een bijkomend voordeel is dat zowel het coördinatie- en reactievermogen van het lichaam als de lichaamsbeheersing in het geheel verbetert. Een functionele training is zeer dynamisch opgebouwd. De bewegingsreeksen zijn altijd driedimensionaal, dat wil zeggen: de bewegingen verlopen in alle richtingen. Dankzij de vrije, ongeleide bewegingen leert het lichaam zelf voor evenwicht en stabiliteit te zorgen. Spieren, pezen en gewrichtsbanden worden zo versterkt.

Waar komt het vandaan?
Oorspronkelijk komt functioneel trainen uit de fysiotherapie of rehabilitatiesport. Het is gebaseerd op de trainingswetenschap, die zich bezighoudt met het herstel van het lichaam na blessures (curatief) en vooral ook met de bescherming van het lichaam tegen zulke blessures (preventief).

Wat zijn de voordelen?
Functioneel trainen verbetert je prestatievermogen en maakt je lichaam sterker, beweeglijker en stabieler. Je krijgt er een atletischer uiterlijk van omdat spieren vorm krijgen en beter zichtbaar worden. Daarnaast biedt functioneel trainen een groot aantal voordelen voor de gezondheid: een sterker lichaam vermindert het risico op blessures – zowel bij het beoefenen van allerlei sporten als in het dagelijks leven. Omdat je centrale zenuwstelsel wordt gestimuleerd door de complexe bewegingsreeksen (meer dan bij normale krachttraining) verbetert het coördinatie- en reactievermogen.

Voor wie is het bedoeld?
Functioneel trainen is geschikt voor iedereen die zijn lichaam wil versterken en zijn prestatievermogen wil verbeteren. Het is de ideale aanvulling op een uitgebalanceerde conditietraining, maar kan ook worden gecombineerd met normale krachttraining. Het helpt sporters om de prestaties binnen andere sporten aanzienlijk te verbeteren maar ook voor de minder ervaren sporter biedt functioneel trainen alle voordelen.

Kortom: get functional! Wil je ervaren wat functioneel trainen voor jou kan doen? Probeer dan eens een Bootcamp/BoksFIT/etc. les of een Mobility/Movement/Strenght/Burn les binnen onze FT-Club, of vraag een van onze trainers wat voor jou de meest geschikte vorm van functioneel trainen is.

Nieuws

 • Alles over spierpijn

  Bijna iedereen heeft wel eens spieren ontdekt waarvan je het bestaan nog niet...

  Lees meer
 • Blue Monday

  Hoe voel je je vandaag? Een beetje in mineur? Dat is niet zo gek, vandaag is ...

  Lees meer
Meer nieuws
 • Personal Training

  Personal Coach / Training

  Om sneller resultaten te bereiken kan Sportcentrum Coach je op diverse manieren (extra) helpen!

  Lees meer...
 • Jiu-jitsu

  Jiu-jitsu

  Jiu-Jitsu is een zelfverdedigingssport die heel divers is. Dit is wat de sport leuk maakt en houdt.

  Lees meer...
 • Overstapservice

  Overstapservice

  Overstappen naar Sportcentrum Coach?

  Lees meer...
 • Loes Koopmans

  "Ik ben Loes Koopmans, gezellige sociale meid, 27 jaar oud, samenwonend in Valkenswaard en al vanaf kleins af aan overgewicht."

  Loes Koopmans

Om jou zo goed mogelijk te helpen de juiste informatie te vinden, gebruiken we cookies op deze website. Hiermee kunnen we (soms in samenwerking met derden) jouw internetgedrag volgen. Als je verder gaat op deze website, gaan we er vanuit dat je daar akkoord mee bent. Meer weten? Bekijk onze cookiepagina.