• Standaard

Project bierbuik

Carnaval staat voor de deur. Nog een paar dagen, dan barst het hier weer los. Carnaval gaat hand in hand met bier, veel bier. We willen de pret niet op voorhand bederven maar deze dagen zijn niet zo goed voor je lijf. Bier staat er namelijk om bekend dat het een dikmaker is. Maar is dat wel  zo?

 

Bier alleen maakt niet dik

Bier is niet zo ongezond als veel mensen denken, aldus Britse en Spaanse onderzoekers. Zij komen tot de verrassende conclusie dat het consumeren van bier alleen niet verantwoordelijk is voor overgewicht. De energiewaarde van bier komt overeen met die van appelsap of melk (een halve liter bier bevat 210 kcal., diezelfde hoeveelheid appelsap of melk 235 kcal.). Alleen mineraalwater en koffie en thee zonder melk en suiker bevatten minder calorieën. Normaal gesproken worden er aan bier geen suiker of kunstmatige geur-, kleur- en smaakstoffen toegevoegd. Bier bevat bovendien geen vet of cholesterol. Eén glas bier per dag bevordert de doorbloeding in het lichaam en de gist en vitamine B in het brouwsel zijn goed voor huid en haar.

 

Caloriebommen

Bier bevordert wel de eetlust. Dat komt door de smaakstoffen - afkomstig uit het basisingrediënt hop – die verantwoordelijk zijn voor de karakteristieke bittere smaak. Dat verklaart waarom de bierdrinkers tijdens carnaval trek krijgen in vette, calorierijke snacks als chips, frikadellen, hamburgers en patat. En daarna? Dan drinken ze nog een biertje om de dorst te lessen!

 

Is de caloriebom eenmaal ingeslagen, dan denkt de bierdrinker nog maar aan één ding: slapen. En de ravage die de caloriebommen hebben aangericht? Dat ziet hij dan wel weer! Het resultaat als je dit regelmatig doet: een buik die over de broekriem hangt en laat zien dat de eigenaar misschien wel iets te veel van het leven heeft genoten.

 

Vergelijking (per 100 gr):

 

Water                                           0 kcal

Thee (zwart)                                1 kcal

Koffie (zwart)                               2 kcal

Alcoholvrij bier                          26 kcal

Bier (pils)                                  42 kcal

Cola/limonade                           42 kcal

Appelsap                                    51 kcal

Vetarme melk 1,5%                  47 kcal

Volle melk 3,5%                         64 kcal

Rode/witte wijn                         74 kcal

 

Conclusie: Niet het bier zelf, maar de hoeveelheid in combinatie met vette snacks en een gebrek aan lichaamsbeweging is de boosdoener.

 

Bier ja – bierbuik nee

We hoeven tijdens de carnaval ons geliefde biertje niet te laten staan, zolang we:

 • In beweging blijven en dus energie blijven verbranden. In die polonaise dus!
 • Niet al te slecht eten.  Een vette snack smaakt natuurlijk beter bij een biertje dan een banaan of cracker maar overdrijf het niet. Zorg in ieder geval voor een gezond ontbijt en lunch.

 

Sportief aan je buikje werken

Is het kwaad toch al geschied dan is bewegen hét middel tegen een dikke buik. De instructeurs in ons fitnesscentrum helpen je hier graag bij. Ze stellen een trainingsprogramma op maat voor je op dat niet alleen je buikje wegwerkt, maar ook nog eens goed is voor je hart- en bloedvaten. Je boekt al resultaat met twee tot drie bezoeken aan de sportschool per week.

 

Aan iedereen die carnaval gaat vieren: veel feestplezier en… proost!

Let op! Carnavals zondag tot en met dinsdag zijn wij gesloten. 

Nieuws

 • Alles over spierpijn

  Bijna iedereen heeft wel eens spieren ontdekt waarvan je het bestaan nog niet...

  Lees meer
 • Blue Monday

  Hoe voel je je vandaag? Een beetje in mineur? Dat is niet zo gek, vandaag is ...

  Lees meer
Meer nieuws
 • Personal Training

  Personal Coach / Training

  Om sneller resultaten te bereiken kan Sportcentrum Coach je op diverse manieren (extra) helpen!

  Lees meer...
 • Jiu-jitsu

  Jiu-jitsu

  Jiu-Jitsu is een zelfverdedigingssport die heel divers is. Dit is wat de sport leuk maakt en houdt.

  Lees meer...
 • Overstapservice

  Overstapservice

  Overstappen naar Sportcentrum Coach?

  Lees meer...
 • Loes Koopmans

  "Ik ben Loes Koopmans, gezellige sociale meid, 27 jaar oud, samenwonend in Valkenswaard en al vanaf kleins af aan overgewicht."

  Loes Koopmans

Om jou zo goed mogelijk te helpen de juiste informatie te vinden, gebruiken we cookies op deze website. Hiermee kunnen we (soms in samenwerking met derden) jouw internetgedrag volgen. Als je verder gaat op deze website, gaan we er vanuit dat je daar akkoord mee bent. Meer weten? Bekijk onze cookiepagina.